و HD7750-1GD5
|
|||
کمکم باید با کارتهای گرافیک سری 6000 شرکت AMD خداحافظی کنیم و به سراغ محصولات سری 7000 این شرکت برویم که از کارایی بالاتر و امکانات بیشتری برخوردار است. همان طور که میدانید پردازندههای گرافیکی سری HD7000 شرکت AMD از فناوری ساخت 28 نانومتر بهره میبرد که این موضوع باعث کاهش دمای این پردازندههای گرافیکی در مقایسه با نسل قبل شده است اما از آن جایی که ایسوس عادت دارد همیشه محصولات خاصی را به کاربر ارائه کند دو مدل جدید از کارتهای گرافیکی خود با نام HD7770-DCT-1GD5 و HD7750-1GD5 را با بازار ارائه کرده است که در ادامه به بررسی مشخصات آنها میپردازیم. مدل HD7770 از خنککننده Direct CU بهره میبرد که این موضوع باعث کاهش دمای پردازنده گرافیکی در این محصول تا 20 درجه شده است. علاوه بر این محصول جدید ایسوس مجهز به نرمافزار GPU Tweak است که امکان تغییر ولتاژ، دور فن و دیگر موارد را برای اورکلاک کارت گرافیک به کاربر میدهد. علاوه بر این HD7770 قابلیت پشتیبانی از فناوری
Eyefinity 6 را دارد. از دیگر ویژگیهای این کارت گرافیکی میتوان به پشتیبانی از رابط PCI-E نسخه سه، پشتیبانی از فناوری HD3D و اورکلاک پردازنده گرافیکی تا 1020 مگاهرتز اشاره نمود. مدل HD7750 از لحاظ امکانات شباهت زیادی به مدل HD7770 دارد با این تفاوت که در این مدل از خنککننده Direct CU استفاده نشده است و همچنین این محصول از فناوری Eyefinity با ساختار سه مانیتور پشتیبانی میکند. این محصول مانند HD7770 اورکلاک شده است و فرکانس پردازنده گرافیکی آن به 820 مگاهرتز رسیده است. HD7750 هم مجهز به رابط PCI-E نسخه سه است که این موضوع میتواند باعث بهبود کارایی ان در بعضی موارد شود. |
مروری بر درايوهای SSD
|
||||||||||
مقدمه
هارددیسکها در دهه 1950 اختراع شدند. در ابتدا آنها دیسکهای بزرگی به ضخامت 20 اینچ بودند و فقط چند مگابایتي از اطلاعات را ميتوانستند ذخیره کنند. در ابتدا نام آنها "دیسکهای ثابت " (Fixed Disks) یا وینچسترز (یک اسم رمز که قبلاً برای یک محصول محبوب IBM استفاده میشده است) بود. بعدها برای تشخیص آنها از فلاپی دیسک (ديسک نرم)، نام هارددیسک بر روی آنها گذاشته شد. با گذشت زمان و بالا رفتن حجم اطلاعات مورد نیاز کاربران، کم کم نیاز به دیسکهایی با سرعت انتقال بیشتر و مصرف انرژی کمتر احساس شد که این مسئله در مورد دستگاههای قابل حمل، مثل نوتبوکها و نِتبوکها، بیشتر احساس میشود. بنابراین شرکتهای سازندۀ هارددیسک، به فکر ساخت دیسکهایی با سرعت انتقال بسیار بالا و مصرف انرژی کمتر افتادند و توانستند دیسکهایی را با الهام از تکنولوژی بکار گرفته شده در Flash درايوها بسازند که هم سرعت بیشتری دارد و هم انرژی کمتری مصرف میکند. اين ديسکها همان SSDها هستند.
SSD سر واژه عبارت Solid-State Drive است. واحدهای SSD، دستگاههای ذخیرهسازی هستند که میتوانند همانند هارددیسکها، اطلاعات را ذخیره کنند. این نوع از دستگاههای ذخیره سازی، از چیپهای بکار گرفته شده در حافظههای Flash (به جای دیسکهای مغناطیسی بکار گرفته شده در هارددیسکها) برای ذخیرهسازی دادهها استفاده میکنند. SSDها برای اولین بار در دهههای 70 و 80 میلادی به عنوان حافظههای نیمههادی برای ابرکامپیوترهای IBM یعنی Cray و Amdahl استفاده شدند. چون دادهها به جای حالت مغناطیسی (یعنی ذخیره شدن بر روی دیسکهای فلزی بنام پلاتر) به شکل الکتریکی ذخیره میشوند (بر روی چیپهای الکترونیکی) لذا SSDها سریعتر ازهارددیسکهای معمولی عمل ميکنند. این سرعت بیشتر ميتواند 2 دلیل مهم داشته باشد:
1- نیازی به تبدیل اطلاعات مغناطیسی به اطلاعات الکتریکی نیست.
2- هیچ قطعۀ مکانیکی وجود ندارد، بنابراین دادهها به سهولت در دسترس هستند در حالی که در هارددیسکها، مدت زمانی جهت رسیدن هِد هارددیسک به جایی که اطلاعات ذخیره شده است (Seek Time)نیاز است. بنابراین ميتوان ادعا کرد که سرعت SSDها نزدیک به سرعت حافظههای Flash است. همچنین به دلیل عدم وجود قطعه مکانیکی در SSDها، این نوع از حافظهها کاملاً بیصدا بوده و حرارت کمتری در مقایسه با HDD ها تولید ميکنند. نکته: هرگاه در ساخت یک SSD، از حافظههای SRAM یا DRAM (بجای حافظههای Flash) استفاده شده باشد، به آن RAM Drive گفته ميشود.
یکی از نکات مهم درمورد SSDها این است که از آنجايی که دادهها در چیپهای حافظه ذخیره میشوند، SSD یک دیسک نیست. بنابراین اصطلاح
"دیسکهای SSD "، اشتباه است و باید از اصطلاح " واحد ssdا" (SSD Unit) استفاده نمود. بطور کلی واحدهای SSD، در 3 نوع 3.5، 2.5 و 1.8 اینچی ساخته شدهاند زیرا حداقل باید هم اندازۀ دیسکهای مورد استفاده در نوتبوکها و نِتبوکها باشند. از نظر نوع واسط (اينترفيس) نیز واحدهای SSD با هر 2 نوع واسط ATA و SATA سازگار هستند.
در آزمایشات انجام شده مشخص شد که حافظههای SSD، قادر هستند تا حجم اطلاعاتی برابر 25 فیلم HD را در مدت زمان 21 دقیقه در خود ذخیره کنند، در حالیکه ذخیرۀ همین حجم اطلاعات در بهترین هارددیسکهای فعلی حداقل 70 دقیقه طول ميکشد. همچنین، بطور میانگین سرعت خواندن از روی حافظههای SSD، حدود 220 MB/s و سرعت چیزی حدود 200 MB/s است. نکتۀ قابل توجه اینکه نوشتن و خواندن بطور همزمان 10 درصد از این سرعت را کاهش ميدهد. از سوی دیگر تعداد عملیات ورودی/خروجی در هر ثانیه (IOPS) در SSDها چیزی بین 40 هزار تا 150 هزار است در حالیکه این میزان در HDDها بین 100 تا 300 است. همچنین فاکتور تاخیر (Latency) در SSDها 0.015 میلی ثانیه است در حالی که این میزان برای HDD ها حدود 5.5 میلی ثانیه است. نکته قابل توجه آنکه فاکتور Seek Time در SSDها معنایی ندارد. نکتۀ مهم دیگر آنکه میزان بکارگیری و استفاده از فضای ذخیره سازی در HDDها کمتر از 90 درصد است در حالیکه در SSDها این میزان نزدیک به 100 درصد است. نکته: ماهنامه رايانه خبر در مقاله "mushkin SSD 60GB" در شماره 52 به تفصيل به بررسي و تست يک SSD 60 گيگابايتي و مقايسه آن با يکهاردديسک 320 گيگابايتي پرداخته است.
مهم ترین هدف تولید کنندگان واحدهای SSD در حال حاضر بدست آوردن بازار موبایل و بطور کلی دستگاهه اي پرتابل است و نه بازار سيستمهاي دسکتاپ . این مسئله 2 دلیل مهم دارد: 1- مصرف کمتر انرژی در واحدهای SSD، نسبت بههارددیسکها. شاید این مسئله در یک کامپیوتر Desktop زیاد محسوس نباشد ولی برای مثال در نوتبوکها فوقالعاده به چشم ميآید. 2- مقاوم بودن در برابر ضربات و تکانهای احتمالی. با داشتن واحدهای SSD، دیگر لازم نیست از تکان دادن و ضربات ناگهانی واحد حافظه خود نگران باشیم. زیرا دادهها هیچ آسیبی ندیده و کاملاً سالم میمانند. در حالی که در هارددیسکها ممکن است دادههای ما آسیب دیده و از بین بروند. بطور کلی واحدهای SSD مبتنی بر ساختار Flash، شامل اجزای زیر هستند: 1ـ Flash Memory
منظور از این بخش، همان جایی است که داده ذخیره ميشود. این بخش نیز از نوع حافظههای مورد استفاده به عنوان فلش درایو، کارتهای حافظه برای دوربینهای دیجیتال و ... است. بطور کلی SSDها، به دلیل نوع تکنولوژی ساختشان و همچنین استفاده زیاد از این نوع حافظهها، گران هستند. حافظههای Flash، ميتوانند تحت 2 تکنولوژی مختلف ساخته شوند : NAND و NOR
نوع مورد استفاده در اکثر دستگاهها، NAND است. بنابراین تکنولوژی مورد استفاده در اکثر فلش درايوهای فعلی، NAND است. دو شرکت Intel و Micron که سرمایه گذاری مشترکی را در سال 2006تحت نام IM Flash Technologies، آغاز کرده اند، در تاریخ 1 فوریۀ امسال 2010، موفق به ساخت تکنولوژی 25 نانومتری برای حافظههای NAND شدند. بکارگیری این تکنولوژی در ساخت SSDها ميتواند انقلاب بزرگی به حساب آید. از مزیتهای تکنولوژی NAND، ميتوان به موارد زیر اشاره کرد : بهینه بودن هزینۀ ساخت، افزایش قابلیت اعتماد، چگالی بیشتر برای دادهها (افزایش ظرفیت )، کاهش سایز حافظهها و ... تکنولوژی NOR، این امکان را ميدهد تا بتوان از روي آن برنامهها را اجرا کرد (شبيه کاري که رم در سيستمهاي دسکتاپ انجام ميدهد) و اساساً در ساخت رمهاي تلفنهای همراه مورد استفاده قرار ميگیرد.
از سوی دیگر، حافظههای Flash از نظر نوع چگالی حافظه، در 2 گروه قرار ميگیرند :
• (SLC (Single Level Cell : در چیپهای SLC، هر مدار ذخیره سازی داخلِ چیپ، تنها یک بیت از اطلاعات را ذخیره میکند. • (MLC ( Multiple Level Cell : در چیپهای MLC، هر مدار ذخیره سازی، بیش از یک بیت از اطلاعات را ذخیره ميکند. به همین دلیل چیپهای MLC، ارزانتر از چیپهای SLC هستند. زیرا یک چیپ MLC ميتواند حجم بیشتری از اطلاعات را در خود نگه دارد. بنابراین، واحدهای SSD ارزانتر، از چیپهای MLC استفاده کردهاند. در حالیکه واحدهای گرانتر، از چیپهای SLC، استفاده نمودهاند.
از آنجايیکه بیتهای دادۀ داخل چیپها به یکدیگر نزدیک هستند، چیپهای MLC، نرخ تولید خطای بیشتری دارند. نکته مهم اینکه این خطاها، برای کاربر قابل مشاهده نیستند، زیرا چیپ کنترلر، با استفاده از مکانیزم تصحیح خطا، خطاهای مذکور را تشخیص داده و بطور خودکار آنها را برطرف ميکند. ولی به هر حال تشخیص و تصحیح خطا زمان ميبرد (هرچند این زمان اندک باشد). بنابراین ميتوانیم به این نتیجه رسيد که : " چیپهای MLC، کندتر از چیپهای SLC هستند" عیب دیگر چیپهای MLC، این است که از عمر کوتاهتری نسبت به چیپهای SLC برخوردار هستند(در واقع، حافظههای Flash دارای تعداد دفعات محدودی برای انجام عملیات نوشتن و پاک کردن هستند). معمولاً چیپهای SLC، قبل از آنکه غیر قابل اعتماد شوند، اجازۀ 100 هزار سیکل نوشتن و پاک کردن را به ما ميدهند. در حالیکه چیپهای MLC، دارای تعدادی محدودی سیکل نوشتن و پاک کردن هستند، یعنی حدود 10 هزار سیکل. بنابراین برخی از چیپهای ارزان قیمت عمر کوتاهتری دارند).
ولی ممکن است این سوال پیش بیاید که طول عمر یک واحد SSD در نهایت چقدر است ؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که این مسئله به تعداد دفعات سیکلهای نوشتن و پاک کردن، که توسط کاربر انجام ميشود بستگی دارد. برای مثال، اگر تصورکنیم که کاربر بطور میانگین هر روز حدود 50گيگابايت عملیات نوشتن انجام ميدهد، طول عمر یک واحد SSD با حجم 64GB،که دارای چیپهای MLC باشد، حدود 35 سال است. با توجه به رابطۀ زیر :
در حالی که همین وضعیت برای یک SSD حاوی چیپهای SLC، حدود 350 سال است:
بنابراین، با توجه به نکات ذکر شده، ميتوانیم به این نتیجه برسیم که برای مصارف حرفهاي (محیطهای Enterprise مثل سرورها) که حجم عملیات بالا است بهتر است از واحدهای SSD که حاوی چیپهای SLC هستند استفاده کنیم. در حالیکه واحدهای SSD که حاوی چیپهای MLC هستند در رده مصارف عمومي(Consumer) قرار ميگیرند.
جدول 1 تفاوت نیازها در محیطهای Enterprise و Consumer را نشان ميدهد: ![]() جدول 1: تفاوت نیازها در محیطهای Enterprise و Consumer از یک دیدگاه کلی متوسط زمان بدون عیب کار کردن
(MTBF (Mean Time Between Failures، برای SSDها بین 1.5 میلیون تا 3 میلیون ساعت است در حالیکه این فاکتور برای HDDها بین 300 هزار تا 1 میلیون ساعت است. 2ـ Buffer Memory :
یکی از نکات قابل توجه در مورد واحدهای SSD این است که این نوع از حافظهها نیز دارای مقدار اندکی حافظه DRAM، به عنوان حافظهای موقت جهت انجام عملیات Cache هستند (همانند مفهوم کش برایهارددیسکها). در واقع بخشی از دادهها در حین انجام عملیات واحد SSD، در این حافظه موقت قرار ميگیرند. بنابراین از این حافظه موقت به عنوان یک بافر استفاده ميشود. معمولاً از SDRAM جهت بالا بردن سرعت ارتباطات بین کنترلر و واسط SATA استفاده ميشود. 3ـ Controller :
بخش مرکزی یک SSD، واحد کنترلر است که سرعت واحد SSD را تعیین ميکند. شرکتهای اندکی قادر به تولید این نوع چیپها هستند. برخی از مهمترین آنها عبارتند از: Intel، Samsung، Jmicron، OCZ و ... بخش کنترلر، آرایۀ حافظه Flash را، به مفهومي به نام کانال (Channel)، سازماندهی ميکند که هرکدام از کانالها بطور مجزا قابل دسترسی هستند. بنابراین یک کنترلر با 10 کانال احتمالاً سریع تر از یک کنترلر با 8 کانال است. در اینجا از کلمۀ " احتمالاً "، استفاده کردیم، زیرا کارایی به فاکتورهای دیگری نیز بستگی دارد. چیپ کنترلر،(SOC (System On a Chip نیز نامیده ميشود. ![]()
مزایای واحدهای SSD :
1- سرعت Start Up بیشتر برای سیستم، به دلیل عدم وجود قطعه مکانیکی . در HDD وجود پلاترها و بازوهای حرکتی و موتور اصلی گردانندۀ پلاترها علاوه برکاهش سرعت، مشکلاتی مثل مصرف انرژی بیشتر، نويز و ... را به همراه دارد. شرکت Fujitsu، نشان داد که با استفاده از واحد SSD بجای HDD، سرعت بوت در ویندوز ايکسپي در حدود 20 درصد فزایش یافته است. 2- سرعت دسترسی تصادفی بیشتر به دلیل عدم وجود هد خواندن/ نوشتن. 3- تاخیر زمانی کمتر نسبت به هارددیسکها و عدم جود فاکتور Seek Time . 4- پراکندگی کمتر برای دادهها بر روی واحدهای حافظه . 5- بیصدا کار کردن واحدهای SSD . 6- مصرف انرژی فوق العاده کمتر نسبت بههارددیسکها . 7- قابلیت اعتماد بسیار بالا ( اطمینان از عدم از بین رفتن دادهها در اثر ضربات و تکانهای احتمالی به واحد حافظه) . 8- تحمل بازۀ حرارتی بیشتر . 9- داشتن اندازۀ کوچک و باریک و وزن کمتر . 10- داشتن عمری بسیار طولانیتر نسبت به هارددیسکها . 11- استفاده از فضای ذخیره سازی نزدیک به 100 درصد (امکان بکارگیری قدرت بیشتر جهت فشرده سازی دادهها، در مقایسه باهارددیسکها). معایب واحدهای SSD :
1- گرانتر بودن واحدهای SSD نسبت به HDDها. به ازای هر گیگابایت (برای مثال اکنون، هر گیگابایت فضای واحدهای SSD چیزی حدود 3500 تومان است در حالیکه این مقدار برای هارددیسکهای 3.5 اینچی، چیزی حدود 250 تومان است). 2- کمتر بودن حجم واحدهای SSD فعلی، نسبت به هارددیسکهای موجود در بازار . 3- کارایی مربوط به عملیات نوشتن، به میزان قابل توجهی به بلاکهای آزاد و قابل برنامه ریزی بستگی دارد. 4- واحدهای SSD مبتنی بر واسط SATA، دارای سرعت نوشتن کمتری هستند. بنابراین بهتر است از واحدهای SSD مبتنی بر واسطهای PCIe مدرن و پرسرعت امروزی، استفاده کرد. 5- امکان انجام عملیات یکپارچه سازی (Defragmentation)، بر روی واحدهای SSD مبتنی بر Flash وجود ندارد. بدان معنا که سیستم عامل قادر به کنترل مکان فیزیکی و واقعی سکتورهای درايو نیست. برخی از SSDها، هنگاميکه در حالت بیکاری (Idle) به سر ميبرند، بطور خودکار، فضای خالی خود را فشرده سازی ميکنند. ولی این مسئله، تنها سرعت عملیات نوشتن را بهبود ميبخشد و تاثیری در سرعت خواندن دادههای پراکنده شده (Fragmented) ندارد. سخن پاياني
در نهایت، به دلیل وجود مزایای زیاد استفاده از SSDها، در سال 2008 برای اولین بار SSDها بر روی نتبوکها قرار گرفتند، و در سال 2009 برای اولین بار بر روی نوتبوکها مورد استفاده قرار گرفتند. کمپانیهای فوجيتسو، دل و اپل از پیشگامان بکارگیری این نوع حافظهها در نوتبوکها بودند. بنابراین با ورود SSDها و فراگیر شدن و به تبع آن، کاهش قیمت، باید شاهد از میان رفتن HDDها و جایگزینی SSDها باشیم. منابع :
|
ويژگي BitLocker To Go براي کد گذاري فلش درايوها
|
|||
ويژگي امنيتي BitLocker که در ويندوز ويستا به همگان معرفي شد به شما اجازه ميدهد دادههاي هاردديسک خود را کدگذاري کنيد. هم اکنون ويندوز 7 مايکروسافت، ويژگي BitLocker To Go را ارائه ميدهد که امکان کدگذاري و محافظت از فلش درايوهاي همراه را امکانپذير ميسازد.
ابتدا Computer را باز کرده و روي فلش درايوي که ميخواهيد آن را کدگذاري کنيد کليک راست کرده و گزينه Turn on BitLocker را انتخاب کنيد. بعد از آماده شدن فلش درايو و انجام کارهاي اوليه بايد رمز عبوري را براي آن تعيين نماييد. در اين مرحله به جاي استفاده از رمز عبور ميتوانيد از Smart Cardها که معمولا در محيطهاي اداري به کار ميروند نيز استفاده کنيد (شکل 1). ![]() شکل 1 در مرحله بعدي از شما درخواست ميشود که کليد بازيابي (Recovery Key) را در مکاني امن ذخيره نموده يا آن را چاپ نماييد. از کليد بازيابي هنگامي استفاده ميشود که شما رمز عبور يا Smartcard خود را از دست داده باشيد. اگر اين کليد را به عنوان يک فايل ذخيره مينماييد مواظب باشيد آن را در درايوي که قصد کدگذاري آن را داريد، ذخيره نکنيد (شکل 2).
![]() شکل 2 نهايتا در پنجره آخر همه چيز براي شروع کدگذاري درايو فلش شما آماده است و با کليک روي گزينه Start Encrypting ميتوانيد اين کار را شروع کنيد. بعد از اتمام عمليات کدگذاري توجه داشته باشيد که آيکون اين درايو تغيير کرده و آيکوني خاص براي نشان داده آن استفاده ميشود. زماني که آيکون درايو فلش طلايي رنگ باشد، حاکي از قفل بودن آن است و زماني که رنگ آن خاکستري شود نشان از آن است که هماکنون درايو در حالت باز شده قرار دارد (شکل 3).
![]() شکل 3 در دفعه بعدي که فلش را متصل ميکنيد از شما خواسته ميشود که براي دسترسي به محتويات درايو، رمز عبور خود را وارد نماييد. جالب اينجاست که ميتوانيد تعيين کنيد که درايو فلش در سيستم شما به راحتي باز شده و نيازي به ظاهر شدن پنجره و وارد کردن رمز عبور نداشته باشيد. براي اين کار بايد گزينه Automatically unlock on this computer from now on را انتخاب کنيد (شکل 4).
![]() شکل 4 نکته: جهت دسترسي به گزينه فوق و ديگر تنظيمات اين ابزار، بروي درايو فلش کليک راست کرده و Manage BitLocker… را انتخاب نماييد.
ضمنا ميتوانيد فلش درايوهايي را که با استفاده از ويژگي BitLocker To Go ويندوز 7، کدگذاري ميشوند را در ويندوزهاي ويستا يا ايکسپي نيز استفاده نماييد. در شکل 5 مشاهده ميکنيد که وقتي فلش به ويندوز ايکسپي متصل ميشود پنجرهاي ظاهر ميگردد که بايد ابزار BitLocker To Go Reader را روي سيستم اجرا کرده و رمز عبور وارد نماييد. ![]() شکل 5 نکته: ابزار BitLocker To Go Reader توسط ويندوز 7 و به طور خودکار روي درايو فلش نصب ميشود.
در حقيقت BitLocker To Go Reader در ويندوز ايکسپي شبيه به کاوشگر دروني ويندوز يا همان Explorer عمل کرده و امکان مشاهده محتويات درايو فلش را فراهم ميکند. توجه داشته باشيد اگر درايو فلش خود را توسط BitLocker To Go کدگذاري کرده و از آن در ويندوز ايکسپي استفاده کنيد، تنها ميتوانيد فايلهاي درون درايو را مشاهده کرده و آنها را به سيستم خود انتقال دهيد؛ اما اگر بخواهيد با استفاده از ويندوز ايکسپي اطلاعاتي را به درايو فلش منتقل کنيد امکان اين کار مهيا نيست و به اين منظور بايد از ويندوز 7 استفاده نماييد! (شکل 6) ![]() شکل 6 |
|||
آشنايي با سرويسهاي مخابرات
|
||||
مقدمه
با توجه به اينكه ارتباطات جزء لاينفک مقوله فناوري است و به طور کل يك فناوري بنيادي است، در اين مقاله سعي شده ابتدا تعريفي از مسير اصلي شبکهها ارايه شود و سپس به معرفي سرويسهاي مختلفي که توسط شرکت مخابرات در سطح کشور به مشتريان ارايه ميشود، بپردازيم. در ادامه نيز سرويس MPLS که يکي از بسترها و زيرساختهاي موجود در ايران است، به صورت تخصصي آشنا خواهيم شد. لازم به ذکر است که بررسي دقيق و تمام وکمال فناوريهاي ارتباطاتي و بسترهاي مخابراتي، نياز به فرصتي خارج از حوصله اين مقاله دارد. مفهوم زیرساخت
زيرساخت يا Backbone مسير اصلي شبکه است که تعداد زيادي داده را به تعدادي خطوط کوچکتر منتقل ميکند. به عبارت ديگر با خطوط شبکه اصلي(Backbone) ، تعداد زيادي شبکههاي کوچکتر به يکديگر متصل ميشوند که نتيجه آن شبکه گسترده WAN است که توسط اتصالاتBackbone ها به يکديگر متصل ميشوند. يکي از نمونههاي آن اينترنت است که شامل چندين اتصال با پهناي باند بسيار گسترده ميشود و قسمتهاي مختلف جهان را به يکديگر متصل مينمايد (جدول 1). وضعيت زیرساخت در ايران
اگر بخواهيم وضعيت زيرساخت را در ايران بررسي کنيم، بايد Backbone را در ايران تعريف کنيم. بنا بر تعريف فوق، معمولاً ارتباط بین مراکز مخابراتی استانها و همچنين بستر اصلي مخابرات در مرکز استان را Backbone مينامند. نکته: ارتباط مراکز مخابراتی تا محل مشترک، به لايه دسترسي يا Access معروف است. منظور از مشترک، کاربران اداري و خانگي است. طبق اظهارات کارشناسان شرکت مخابرات، در حال حاضر در بخش Backbone کشور از فیبر نوری استفاده میشود. نکته: هماکنون به صورت عملی از هر فيبر نوری امکان ارسال ديتا با پهناي باند 320Gbps وجود دارد. با اقداماتي که در چند سال گذشته صورت گرفته، در استانهايي از مسیرهای چندگانه استفاده شده است. بنابراين ميتوان گفت در حال حاضر مخابرات در بخش Backbone مشکلی ندارد و مشکل اساسی در قسمت Access است. اما با توجه به اينکه اغلب لايه دسترسي کشور سیمی است، ميتوان مشترکین را به چند بخش تقسیم کرد: گروه اول: مشترکيني که از مرکز مخابراتی تا منزل (يا اداره و شرکت) از زوج سیم استفاده ميکنند که این دسته براي اینترنت پرسرعت مشکلی ندارند. گروه دوم: برخي از مشترکین، از زوج سیم به صورت PCM4 استفاده ميکنند. به این معنا که ارتباط 4 مشترک از مخابرات به وسیله یک زوج سیم مدوله (Modulation) میشود که این ارتباط بین این 4 مشترک به اشتراک گذاشته میشود و پهنای باند اختصاص یافته به این زوج سیم، بین این 4 خانواده تقسیم میشود. شايان ذکر است هماکنون بیشتر مشترکین این مشکل را دارند و نمیتوانند از اینترنت پرسرعت مانند ADSL استفاده کنند. گروه سوم: اين دسته از ترکیبی از زوج سیم و فیبر نوری بهره میبرند. بدین صورت که از مخابرات منطقه تا کافوي نوري (نزديک مشتري) از فیبر نوری استفاده میشود. در کافو هم ديتا به گونهاي مدوله میشود که ورودی کافو فیبر نوری بوده و خروجی آن سیم مسي است و در ادامه تا منزل مشترک از زوج سیم مسي استفاده میشود. لازم به ذکر است در این دسته عليرغم استفاده از فيبر نوري، به دليل اينکه در برخي کافوها (نزديک محل مشتري) از تجهيزات قديمي استفاده ميشود نميتوانند اینترنت پرسرعت را روی آن پیادهسازی کرد و در اين کافوها فقط تبادل صوت امکانپذير است. تجهيزات DSLAM در DSL
اگر از يکي از فناوريهاي DSL (مثلاً ADSL) براي دريافت اينترنت استفاده ميکنيد، حتماً ميدانيد که روي يک زوج سيم ميتوان همزمان از ارتباط تلفني و ارتباط اينترنتي بهره گرفت. اين امکان با وجود DSLAM مخابرات و مودمهاي ADSL مشتري قابل دستيابي شده است. (DSLAM (Digital Subscriber Line Access Multiplexer دستگاهي است که در مراکز مخابراتي قرار میگیرد و یک ورودی آن دیتا (در حال حاضر منظور اينترنت است) و ورودي دیگر صوت است که این دو را با هم تلفیق کرده و به سمت Access يا همان مشترک ارسال میکند. مشترک نيز با استفاده از مودم و splitter (جدا کننده) صوت و دیتا را از هم جدا میکند. شايان ذکر است امروزه مودمهاي ADSL خودشان Splitter دارند. در حال حاضر در برخي کافوها تجهيزات DSLAMاي نصب شده است که یک ورودی آن که ديتا است از سمت مخابرات و ورودي ديگر که مربوط به صوت است از همان کافو گرفته شده و عملا ديتا و صوت از طريق آن DSLAM به سمت مشترک ارسال ميشود. شايان ذکر است از این سرویس در جاهایی که محدودیت وجود دارد، استفاده شده است. انواع سرويسهاي مخابراتي
امروزه سرويسهايي که شرکت مخابرات براي ارسال ديتا بين چند نقطه به مشترکين ارايه میدهد، عبارتند از اينترانت، ارتباطات (PTP (Point to Point)، PTMP (Point to Multi Point، اينترنت، VPN/MPLS كه ارايه و مديريت تمامي اين سرويسها و خدمات در مراکز مخابراتی انجام ميپذيرد. در ادامه به معرفي مختصر هر يک از اين سرويسها ميپردازيم. معرفي سرویسهاي مخابرات
سرويس اينترنت: سرويس دسترسي به شبكه جهاني اينترنت است كه بر همين اساس پهناي باند مورد نياز مشتريان را تأمين ميكند. در حال حاضر ظرفيت مورد نياز مشتريان ميتواند از 64 كيلوبيت بر ثانيه تا 500 مگابيت بر ثانيه (براساس نياز) ارايه شود. سرويس VPN/MPLS: عبارت است از شبكههاي مجازي و خصوصي براي مشترکيني مانند بانكها، صندوقهاي اعتباري، سازمانها و ارگانهاي دولتي و شرکتهاي بزرگ. با اين سرويس که يکي از بهترين سرويسهاست، مشترک ميتواند بين ساختمانهاي خود يك شبكه مجازي و اختصاصي روي شبكه ديتاي كشور براي خود ايجاد كند كه غير از كاربران آن شركت يا سازمان، هيچ کاربر ديگري نميتواند به شبكه آنها دسترسي داشته باشد. سرویس PTP: سرویس PTP يا نقطه به نقطه از جمله سرويسهايي است که شرکت فنآوری اطلاعات (زيرمجموعه وزارت ICT) به متقاضیان پهنای باند اختصاصی (Dedicated Bandwidth) بین دو نقطه در هر استان واگذار میکند. اين سرویس از نوع Base TDM است که در لایه یک (از بستر TDM) و در برخی استانها در لایه 2 (از بستر ATM) به صورت کانالهایی با پهنای باند ثابت و مسیر ثابت، از ابتدا تا انتهای نقاط مورد درخواست، تعریف و در اختیار متقاضیان قرار میگیرد. پهنای باند قابل ارايه در این نوع سرویس، حداقل 64Kbps و حداکثر 155Mbps است. سرویس PTMP: سرویس PTMP يا ارتباط نقطه به چند نقطه نيز از نوع TDM Base بوده و همانطور که از نامش پيداست، در اين روش يک نقطه مرکزي با چند نقطه ديگر ارتباط برقرار ميکند. برای درک بهتر اين سرويس، ميتوان توپولوژی ستارهاي را در نظر گرفت. اگر سازماني از دو سرويس PTP و PTMP براي اتصال مراکز خود استفاده نمايد، ميتواند سیستمهای مکانیزه داخلی، اتوماسیون اداری، سرویسهای ايميل، ويديو کنفرانس و VoIP را بين مراکز خود راهاندازي نمايد. نکته: Time Division Multiplexing) TDM) تقسيم زماني روشي براي انتقال دو يا چند سيگنال روي يك كانال مشترك با تقسيم كانال به دورههاي زماني مختلف است، طوري كه سيگنالهاي مختلف ورودي نمونهبرداري شده و در حوزه زماني مالتيپلكس ميشوند و يك قطار پالس تركيبي ايجاد ميكنند و سيگنالها توسط يك مدار ديمالتيپلكس دوباره بازسازي و جدا ميشوند.
بستر Base TDM در اين جا توسط مخابرات ارايه میشود. سرويس دسترسی به اینترنت: شرکت مخابرات ایران با ایجاد یک شبکه گسترده آيپي در سراسر کشور و فراهم نمودن دروازههای پرظرفیت بینالملل، از طریق کابلهای فیبر نوری در مسیرهای مختلف ارتباطی و با اتصال مستقیم به اصلیترین نقاط (IX (Internet Exchange Point دنیا، قابل نظرات شما عزیزان: آخرين مطالب |